Introductie

Joost Schellekens

"De lessen worden verzorgd door Joost Schellekens die kan bogen op jarenlange ervaring als docent en geregeld moet spreken in het openbaar. Door zijn ervaring als docent is hij heel goed in staat de instructie op een prettige manier over te brengen."

Iedereen moet wel eens een zakelijke presentatie houden. Dat kan zijn voor een werkgever of voor collega's. Maar denk ook aan het presenteren voor een gemeenteraad, raad van bestuur enzovoorts.

Voor velen zijn dergelijke presentaties dramatisch. Het zweet staat ze in de handen, het hart gaat tekeer en dagen van te voren voelen ze al spanning. Omdat ze als spreker onvoldoende uit de verf komen, gaat de boodschap verloren. Dan is alles stress ook nog eens voor niets geweest.

Dit is erg jammer, omdat het heel goed mogelijk is te leren een goede presentatie te geven. Enkele tips van een professional kunnen iemand al een heel eind op weg helpen. Basiskennis van houding, stemgebruik en retoriek zorgen voor een enorme kwaliteitsimpuls van de presentatie.

Maar voor de perfecte presentatie is er meer nodig dan alleen basisvaardigheden. Dan speelt niet alleen de techniek van het spreken een rol, maar dan moet er ook worden gekeken naar de inbreng van drama, naar de opbouw van het verhaal. Er moet nagedacht worden over de kracht van stilte, en de kracht van herhalingen. Bij een perfecte presentatie wordt ook even stilgestaan bij de klassieke retorica.

Daarom bieden wij meerdere cursussen aan. De eerste cursus duurt twee dagdelen. Hierin worden de basisvaardigheden geleerd van het geven van een presentatie. De andere cursus duurt zes dagdelen. Daar worden de basisvaardigheden herhaald en uitgediept en er wordt ook aandacht besteed aan de inhoud, de boodschap die overgebracht moet worden.

Ook kunnen we aandacht besteden aan een persoonlijke leervraag. De sollicitatietraining is daar een goed voorbeeld van. In een middag wordt de kandidaat voorbereid op de komende sollicitatie, zodat hij zich een houding weet te geven en goed uit de verf zal komen.